Wat is het verschil tussen een Process Flow Diagram (PFD) en een Piping & Instrumentation Diagram (P&ID)?
Het heeft alles te maken met het detailniveau en de complexiteit van het ontwerp.
Vereenvoudigde of theoretische ontwerpen worden Process Flow Diagrams (PFD’s) genoemd.
Een PFD bevat minder detail dan een P&ID en wordt meestal gebruikt als de eerste stap in het ontwerpproces, als overzicht.
Wanneer de leidingen en instrumenten meer ontwikkeld zijn, worden ze weergegeven in een P&ID.
Waar is een P&ID beperkt?
P&ID’s zijn grafische voorstellingen van processen, en dus zijn er ook beperkingen.
Ze kunnen niet worden gebruikt als realistisch model, omdat ze niet noodzakelijk op schaal of geometrisch correct worden getekend.
Er bestaat ook geen algemeen aanvaarde norm, dus kunnen ze er bij verschillende bedrijven – of zelfs binnen hetzelfde bedrijf – heel anders uitzien op basis van interne normen, het soort software dat er wordt gebruikt en de voorkeuren van de auteur.
Daarom is het belangrijk om de documenten te ontwerpen en controleren die de basis vormen voor het gedetailleerde ondersteunende materiaal.
Ondersteunende documenten voor P&ID's
P&ID’s zijn een schematisch overzicht, en dus zijn er bijkomende documenten nodig die de details en specificaties uiteenzetten.
Hier zijn een aantal voorbeelden:
- Process Flow Diagrams (PFD’s).
P&DI’s ontstaan vanuit PFD’s. Een PFD is een illustratie van de stappen van een proces, in de juiste volgorde.
Onder andere de volgorde van handelingen, materialen of diensten die het proces binnenkomen of verlaten (input en output), beslissingen die gemaakt moeten worden, personen die betrokken zijn, de tijd die elke stap in beslag neemt en/of procesmaatregelen kunnen hierin worden opgenomen. - Piping Material Specifications (PMS).
Hier vindt u meer informatie over bouwmaterialen, afdichting, bouten, fittingen. - Equipment & Instrumentation Specifications (EIS).
Normen en details die te uitgebreid zijn om in een P&ID te worden opgenomen, staan in de EIS, zoals omvang, richtlijnen, codes en specificaties, definities en terminologie, bouwmaterialen, ontwerpbasis, mechanisch/fabricage, garanties, testen en inspectie, documentatie en verzending. - Functional Requirement Specification (FRS).
De FRS geeft weer hoe de fabriek of het systeem werkt.
Dit document omvat onder andere de functiebeschrijving, communicatie en definitie van de omvang voor het proces.